Татяна Джилянова: За обслужването на един турист ще трябва да се наема повече персонал

Татяна Джилянова е председател на Синдиката на туризма в България. Учреден е на 3 март 1990 г. и обединява самостоятелни и равнопоставени синдикални организации от туризма.

– Кризата, предизвикана от пандемията през последните седмици, засегна силно туризма. Каква е към момента равносметката за мащаба й във вашия сектор?

– Това, което се случи, промени изцяло нагласите за очаквания сезон, принудени сме да работим в необичайна за туризма обстановка, например заетостта на хотелите е при капацитет около 70%, в ресторантите и по-малко, обслужването на плажа също е различно. Приходите, които се очакваха за сезон 2020,  ще са може би с около 50-60 % по-малко. След приключване на туристически сезон 2019 бяха направени разходи за подготовка на сезон 2020, който се очакваше да е един добър, но уви. Тази пандемия промени изцяло икономическото състояние на много собственици в този бранш, което рефлектира върху персонала, очакваната заетост и заплащане.

– Какви мерки са необходими за подкрепа на работещите в сектора? Вече взетите от държавата дават ли резултат?

– За обслужване на един турист ще трябва да се наема повече персонал. Имахме нагласата да увеличим заплатите с около 15 -20%. Преминахме през доста труден и непредвидим период. Но благодарение на ПМС 55 с мярката 60/40 успяхме да задържим наетите работници. Мярката ни даде възможност да назначим част от персонала, който беше на борсата, и трябваше да бъде нает през месеците март, април след обявеното извънредно положение. Очакваме тази помощ да продължи да действа, като се трансформира в друго съотношение 70/30 ; 80/20, както и да се отнася до края на годината или за месеците юли, август, септември и за новоназначени работници и служители, повечето от които в момента са регистрирани като безработни.

– Какви са очакванията за новия сезон?

– Ще има хотели, които няма да могат да се справят със създалата се обстановка и няма да отворят. Тези, които ще работят, ще са с намален капацитет. Неизвестността е продиктувана не само от ситуацията в нашата страна, това е бранш, който работи с почиващи от други страни. Ще има отражение и върху Брутния вътрешен продукт.

– Всички вече сме наясно, че реалността е променена. Какви ще са новите реалности за работещите в бранша и за туристите, ще се чувстват ли защитени?

– Туризмът трябва да се подготви за новости в процеса на организирането и предлагането на туристическия продукт. Такова сериозно предизвикателство е дигитализацията в туристическия бранш. Имаме създадени нови позиции и ще продължаваме да откликваме адекватно на гостите. В създалата се ситуация предлагаме онлайн резервации на нашия сайт директно, възможност за визуализация на предлагания туристически продукт – всеки наш клиент може от разстояние да се запознае с мястото, на което иска да почива. Ще търсим развитие чрез дигитализацията и в обслужване на плажа. Дигитализацията в туризма може да доведе до значителни икономии на средства, защото много процеси стават по-ефективни и по-икономични.

Мениджърският екип е преминал вече обучение за работа в създалата се нова обстановка  в обслужване на гостите. Има подготвени специални указания от Министерството на туризма, които са задължителни.

– Каква е Вашата прогноза в дългосрочен план за ефекта от кризата върху туризма?

– Трябва да си Ванга, ако можеш да предвидиш какво ни очаква!! Световният туристически бранш е поставен пред тази неизвестност. Може би и догодина ще е има отлив от пътуванията в обема, който бяхме свикнали да наблюдаваме. Светът ще е по-различен или ще си остане същият, какъвто е бил и преди тази пандемия – много въпросителни има.

– Има ли проблеми, които се задълбочиха в бранша покрай предизвиканата от заразата криза?

– Ще има може би бизнеси, които ще фалират. Като цяло България трябва да се справи с тази пандемия и за да се затвърдим като атрактивна туристическа дестинация, трябва да сме на пазара на този продукт, въпреки трудностите.

Задължително е сивата част на бранша да бъде извадена на светло, за да има равнопоставеност и справедливост за всички, които работят в туристическата индустрия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *