Учредена бе Федерация на транспортните синдикати към КНСБ

Учредителен конгрес на Федерация на транспортните синдикати към КНСБ се проведе днес в централата на конфедерацията в София.

За председател на ФТС бе избран досегашният лидер на синдикалната организация към конфедерацията в “Метрополитен” ЕАД Александър Шопов.

Учредители на Федерацията бяха 73 делегати от синдикални организации в сухопътния, въздушния и водния транспорт. Те взеха единодушно решение да се присъединят като основен член към КНСБ като най-голямата национално представителна организация на работниците и служителите в България.

Синдикалните организации, учредили ФТС, са: Синдикалната организация в Метрополитен” ЕАД; Синдикална организация „Автотранспорт“ при „Столичен автотранспорт“ ЕАД; Синдикалната организация при „Бургасбус“ ЕООД; Синдикат на пристанищните работници – КНСБ при Пристанищен терминал Варна Запад към “Пристанище Варна” ЕАД; СО Пристанище Варна-Изток към “Пристанище Варна” ЕАД; СО при „Пристанищен комплекс-Русе” ЕАД; СО при „БМФ порт Бургас“ ЕАД; СО при „Пристанище Бургас“ ЕАД; СО при „СОФ Кънект“ ЕАД; СО при „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД“ – Варна.

Председател на конгреса бе Пенка Илиева, председател на СО към Пристанищен терминал Варна-Запад.

На събитието присъстваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентите Даниела Алексиева и Тодор Капитанов, националните секретари Марина Ставрева, Иванина Янкова и Величка Микова, както и зам.-председателят на ЦКК Райна Джагалова.

Официални гости на конгреса бяха министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, зам.-кметът на Столична община по финанси и транспорт Дончо Барбалов, изпълнителни директори на дружества от сектора.

Сред гостите бяха и председателите на Съюза на железничарите в България Петър Бунев и на Моряшки синдикат Павел Брайнов, областните координатори на конфедерацията в Бургас – Мая Сариева, в Русе – Боянка Димитрова, и във Варна – Анна Ковачева, както и председателят на ФТР “Подкрепа” Иван Кирилов.

Конгресът прие единодушно и Устав на Федерацията. Според него тя има трима заместник-председатели. За зам.-председател, отговарящ за сухопътен транспорт, бе избран Владимир Цветанов, председател на СО при Столичен автотранспорт. Мира Каленицова, председател на СО при “СОФ Кънект” АД, бе определена за заместник, отговарящ за въздушен транспорт. За зам.-председател, отговарящ за воден транспорт, делегатите избраха Мартин Индзудис от СО при Пристанище Варна – Изток.

Приета бе и Програмна декларация на ФТС за първия 5-годишен мандат до 2028 г.

“За КНСБ е чест да можем да дадем старта на новата Федерация на транспортните синдикати, която да продължи да защитава интереса на работниците и служителите”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров пред делегатите при откриването на учредителния конгрес.

Той напомни, че организираното работническо движение в България има традиции, като първият колективен трудов договор в България е подписан през 1905 година. “Това е и единствената правилна посока. Ето затова ЕК даде толкова силен политически тласък на процеса за разширяване обхвата на колективното договаряне чрез Директивата за адекватни минимални работни заплати и насърчаване на КТД, според която всички държави членки трябва да достигнат 80% покритие с колективно трудово договаряне”, подчерта Димитров.

Той цитира данни на НСИ, които посочват, че там, където има КТД, заплатите са със средно 14% по-високи спрямо работни места от същия бранш, където не е подписан такъв. По думите му същината на този процес е важна, тъй като, ако той не се развива, се утежнява усещането на работещите за несправедливост, а оттам се задълбочават неравенствата, което храни популизма и руши демокрацията. “Искаме по-голяма част от политиците да си дадат сметка какво правят синдикатите и каква е ролята им в получаване на по-голяма справедливост”, коментира Димитров.

“За нас най-важното е развитието на човешкия капитал, в България повече от 160 000 души работят в отрасъл транспорт и той се нарежда на челните места по заетост”, заяви още той.

Новата федерация има какво да даде с експертиза, категоричен бе президентът на КНСБ.

Според него дигитализацията и зелената трансформация ще бъдат едни от ключовите предизвикателства, както и доходите, и условията на труд. Зелените и цифрови трансформации могат да бъдат направени умно, без загуби и съкращения.

Пламен Димитров пожела успех, кураж и сила на новата федерация, мъдрост на ръководството, както и да се вслушва в синдикалните членове и да знае как да постига очакванията им.

“Безспорно в транспортния сектор работят много хора. В управляваното от мен министерство в две от най-големите търговски дружества са заети 20 000 души – това са НКЖ и БДЖ”, каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. “Още от първия ден от встъпването ми в длъжност като министър съм заявил, че аз ще бъда отворен към диалог и МТС винаги ще приема за срещи и разговори синдикатите, ще търсим заедно решения на проблемите пред нас. Основна цел е работещите в транспорта да имат по-добри условия на труд, да имат достойни възнаграждения”, заяви той.

Министърът на транспорта коментира и темата за недостига на кадри в сектора. “Една от правилните стъпки да решим този проблем е модернизацията. Министерството работи усилено, за да може да бъде изграден привлекателен за обществото сухопътен транспорт”.

Геополитичекската обстановка в момента създава възможности за сериозни инвестиции в транспортна инфраструктура, посочи още Гвоздейков. “Работим с Гърция и Румъния за подобряването на автомобилната и железопътната инфраструктури, разбира се и връзките с пристанищата и с летищата”.

“В министерството на транспорта може да виждате партньор, винаги отворен за диалог. Ще се радваме да се виждаме само по поводи, в които да споделяме положителните резултати от нашата работа”, каза министърът.

Дончо Барбалов изказа благодарност на делегатите от синдикалните организации в столицата за отличното сътрудничество през годините за подобряване на условията на труд. “За мен и за екипа на кмета на София Йорданка Фандъкова социалният диалог е изключително важен, винаги сме били открити в името на работещите и на по-добри услуги за жителите на града”.

Зам.-кметът на София подчерта, че едно от важните неща, които Столична община и синдикатите са постигнали заедно, е дългосрочното сътрудничество – многогодишни договори, които да дават визия на работещите и ръководствата на дружествата за това как да бъдат подобрени условията на труд и възнагражденията. “Винаги, когато е било необходимо, сме намирали подкрепа в КНСБ”, подчерта той.

Барбалов посочи още, че в столичния градски транспорт са заети 8000 души. Той увери, че няма опасност от съкращения на работници и служители и че има недостиг на кадри.

Делегатите на конгреса и ръководството на КНСБ получиха поздравления и от председателя на ФТР “Подкрепа” Иван Кирилов и гостуващите на събитието изпълнителни директори на дружества в сектора.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *