Учредена бе нова синдикална организация в „Карлсберг-България“

На 12 февруари тази година в Благоевград бе учредена нова синдикална организация на търговската сила в компанията-лидер за последните четири години в продажба на бира „Карлсберг-България“ АД.

Новата базова синдикална организация обединява в себе си представители на отдел “Продажби“ от градовете Благоевград, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Бургас, Варна, Шумен, София и др. До момента тя наброява над 70 синдикални членове, с надежда техният брой да се увеличи, като се постигне синдикална плътност над 80%.

На 19 март 2021 г. се проведе онлайн среща на членовете на синдикалната организация, организирана от председателя ѝ Емил Илиев.  Домакин и участник бе РС на КНСБ гр. Благоевград, а за провеждането СО благодари на ръководството на „Карлсберг-България“- АД.

В срещата взеха участие и председателят на Синдикат “Бира, храни и напитки“ Красимир Пащрапански и зам.-председателят Йордан Христов.

Стремежът на новата синдикална структура е последователно да се работи за солидарна политика по доходите, т.е. за унифициране на различията в заплащането между високите и ниските нива на „РЗ“, като се „играе“ не на емоциите, а на прагматизма на посланията към хората, т.е. социално ориентирано партньорство, гарантиращо сигурност в кризата.

През 2020 г. бе постигнато обещаното изпълнение на годишната програма, а синдикалната организация ще работи в посока през 2021 г. да се постигне желаното – ръстът в стойност да изпревари този в обем, като се търси формула за по-висок коефициент на полезно действие в кризата и прилагане на идеята “Хюга“ за създаване на приятна атмосфера и хармонична среда.

Ние, като Синдикат, не трябва да вземаме привлекателна позиция, а да станем привлекателни. Чрез социалното партньорство да допринесем енергията на хората да се материализира в колективния трудов договар. В очакване сме на предложенията на хората, като изведем пред скоба проблемите, като отстояваме принципи, а не задоволяваме интереси, а потребности. Ние изграждаме базова синдикална организация с ярка идентичност, коментира Красимир Пащрапански.

От срещата участниците излязоха с Апел – Предложение към ръководството на „Карлсберг-България“ АД и към работещите. Целта му е да се определят минималните стандарти, към които ще се стремим и прилагат в периода до 2027 г. за по-справедлив и приобщаващ преход, към по-здрав и по-проспериращ бранш, така че храната, която ядем и пием не се произвеждат чрез експлоатация на хора и природа, а от изградена по-справедлива и по-устойчива хранителна система.

Участниците попълниха ръководството на Базовата синдикална организация с трима секретари и ФКК, като се подготвя и анекс към подписания колективен трудов договор с компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *