В Google основават първия синдикат в голяма технологична компания

Над 200 служители на Google в САЩ обявиха в началото на януари, че са решили да сформират собствен синдикат, като това ще бъде първият път в историята, когато в голяма технологична компания се създава профсъюз.

Инициативата е на работещите в Alphabet – компанията-майка на Google и с подкрепата на Американските работници по комуникации (CWA), който е най-големият синдикат в областта на комуникациите и медиите.

Alphabet Workers Union има за цел да гарантира, че служителите получават справедливи възнаграждения, без страх от тормоз, злоупотреба, отмъщение или дискриминация, пишат синдикалните лидери в статия, публикувана във вестник “Ню Йорк таймс”.

Дилън Бейкър, софтуерен инженер в Google, казва: “Това е историческият първи профсъюз в голяма технологична компания от и за всички технически работници. Ще избираме представители, ще вземаме решения демократично, ще плащаме вноски и ще наемаме квалифицирани организаторите да гарантират, че всички служители в Google да знаят, че могат да работят с нас, ако всъщност те искат да видят как компанията им отразява техните ценности”.

“Alphabet продължава да наказва онези, които се опитват да говорят, и също така да възпрепятства служителите да говорят по деликатни и също така откровено важни теми, като антитръстовата и синдикалната власт“, се казва в синдикалното изявление. Профсъюзът все още трябва да получи подкрепа от достатъчен брой от 120-те хиляди служители на Alphabet. В целия концерн пък работят над 260 хил. служители.

Сформирането на синдикати е изключително необичайно за технологичния сектор, който отдавна се противопоставя на организирането на многото висококвалифицирани служители в бранша, отбелязва в. “Ню Йорк таймс”. От години обаче работещите в Google призовават за преразглеждане на политиката на определяне на заплатите, мерките срещу тормоза и етичните норми.

Профсъюзът е бил организиран тайно през по-голямата част от миналата година, а ръководството е било избрано миналия месец. Според служители първоначалната цел на организацията е да извоюва структура и трайно присъствие на работническия активизъм в Google, вместо да преговаря за колективен трудов договор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *