В петък и следобедите работниците допускат най-много грешки

Работниците и служителите се чувстват по-малко продуктивни в края на деня и в края на всяка работна седмица. Обективни доказателства за това явление е открил екип от изследователи от Тексаския университет “A&M”.

Неотдавнашно интердисциплинарно проучване в Училището по обществено здраве към университета използва нов метод за събиране на данни, за да покаже, че служителите наистина са по-малко активни и по-склонни към грешки в следобедните часове и в петък, като петък следобед е най-ниската точка на продуктивност на работниците през работната седмица.

Изследователите разглеждат показателите за използване на компютри от 789 служители в офиса на голяма енергийна компания в Тексас за период от две години – от 1 януари 2017 до 31 декември 2018 г.

“Повечето проучвания на производителността на работниците използват самоотчети на служителите, оценки на ръководителите и др., но те могат да бъдат субективни и инвазивни”, казва ръководителя на катедрата по околна среда и професионално здраве. “Вместо това използвахме показатели за използване на компютъра – неща като скорост на писане, грешки при писане и активност на мишката – за да получим обективни, неинвазивни данни за моделите на работа с компютър”.

След това екипът сравнява моделите на използване на компютри през различни дни от седмицата и часове на деня, за да види какви модели се появяват.

“Установихме, че използването на компютри се увеличава през седмицата, а след това значително намалява в петък“, казва доцент в катедрата по епидемиология и биостатистика. “Хората пишат повече думи и имат повече движения на мишката, кликвания и превъртания всеки ден от понеделник до четвъртък, след което в петък тази дейност е по-слаба”.

Освен това използването на компютри намалява всеки следобед и особено в петък следобед.

“Служителите са по-малко активни в следобедните часове и правят повече печатни грешки в тази част на деня – особено в петък”, потвърждава той. “Това съвпада и с констатации, според които броят на задачите, които работниците изпълняват, се увеличава постоянно от понеделник до сряда, след което намалява в четвъртък и петък”.

Какъв е изводът за работодателите? Като начало, гъвкавите условия на труд, като например хибридна работа или четиридневна работна седмица, могат да доведат до по-щастливи и по-продуктивни служители.

През май 2023 г. около 60% от работещите на пълен работен ден в САЩ работят изцяло на място. Останалите работят дистанционно или имат хибридна схема, която включва комбинация от дистанционна работа и работа на място. Освен това много служители имат скъсена работна седмица, при която работят по-дълго време, но в по-малко дни.

“Други проучвания са установили, че тези, които работят от дома си или работят в по-малко дни, изпитват по-малко стрес от пътуването до работа, политиката на работното място и други фактори и по този начин са по-удовлетворени от работата”, казва ръководителя на катедрата по околна среда и професионално здраве. “Тези мерки дават на работниците повече време за семействата им и по този начин намаляват конфликтите при съчетаването на професионалния и семейния живот, а също така им дават повече време за физически упражнения и дейности в свободното време, за които е доказано, че подобряват както физическото, така и психическото здраве”.

Не само това, но и гъвкавите условия на труд могат да повишат печалбата по други начини, като например намаляване на потреблението на електроенергия, на въглеродния отпечатък и на емисиите на въглероден диоксид.

Учените изразяват надеждата, че това проучване могат допълнително да помогнат на бизнес лидерите при определянето на стратегии за оптимизиране на работните резултати и устойчивостта на работното място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *