Валентина Костадинова: Исках да се науча и успях – от готвач станах монтажник

На 15 октомври президентът на КНСБ Пламен Димитров посети гр. Бургас. Една от срещите, които той проведе в предприятия, беше с директора на “Дамянов Клима Инженеринг” инж. Велчо Дамянов. Компанията е високотехнологична. Произвежда съоръжения за обработка на въздуха и се занимава с инженеринг на климатични и вентилационни инсталации. Голяма част от клиентите са предимно в чужбина. Инж. Дамянов разказа, че заседателната зала на „Даунинг стрийт“ 10 – резиденцията и работен офис на министър-председателя на Обединеното кралство, е с термопомпа, произведена от компанията. В момента тя изпълнява поръчка и за Университета в Кеймбридж. Пламен Димитров разгледа  всички производствени части на предприятието. Там разговаряхме с една от служителките – Валентина Костадинова, извървяла интересен професионален път в предприятието. В момента тя е монтажник електрооборудване. 

 

– Бихте ли ни разказали откога сте на тази позиция и за колко време? Разбрахме от Вашия работодател, че имате много интересна история.

– Работя в компанията от самото й създаване преди 14 години.  В началото – като помощник-готвач в кухнята, като там работих две години. После бях преместена, понеже кухнята беше затворена поради кризисни условия и две години работих като хигиенист. Тогавашният началник цех видя в мен потенциал и желание, че искам да се развивам. Предложи на г- н Дамянов пробно да опитам дали мога да се справя в цеха на тази длъжност. Той каза, че таблата, които се правят в цеха за самите машини, е за предпочитане да ги прави жена. Уж на шега се съгласих, а вече 10 години съм в цеха. Не само табла правя, но и машини. Ел. частта си е мое задължение изцяло. От началото на изработването на самото табло до машината, до отиването й накрая на тестово изпитание.

– Какви качества са необходими за тази работа, която Вие извършвате в момента?

– По-скоро желание. Аз не съм с квалифициран работник, нямам нужното образование. Трябва да имаш воля на първо място. Имах голямо желание да се науча и така се получиха нещата, от заместник-готвач стигнах до тук. Минаха през цеха доста колеги, които искаха да работят това, но не при всеки се получава.

– Сигурно много Ви харесва?

– Да, работя с удоволствие и идвам с огромно желание на работа. Много исках да се науча, това е отговорът.

– Бихте ли разказали какви социални придобивки имате във фирмата, предоставени от Вашия работодател?

– Всичко, което е необходимо да бъде осигурено от един работодател, по мое мнение при нас го има. Предоставил ни е работно облекло, обувки, имаме стол за хранене, купони за храна. Заплатите ни са високи за регион Бургас, като се сравнявам с други близки и приятели и като се има предвид, че не съм квалифициран работник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *