Възобновиха проверките за безопасност от трети страни на рискови машини след 15-годишно прекъсване

За пръв път от повече от 15 години насам опасните машини ще трябва да преминават през независими проверки за безопасност съгласно новоприет регламент на ЕС. Поне шест категории машини отново ще подлежат на задължително инспектиране от трети страни, а Европейската комисия ще може да добавя допълнително продукти към списъка на текуща основа.

Задължителните проверки за безопасност от трети страни на високорискови машини бяха премахнати през 2006 г. като част от кампанията на Европейската комисия за намаляване на регулацията, известна като “по-добро регулиране”. Вследствие на това решение броят на работниците в Европа, пострадали от машини, се е увеличил, сочат данните на Евростат.

Споразумението за подновяването на проверките бе постигнато между Европейския съвет и Европейския парламент през миналата седмица. Важно е да се отбележи, че задължителните проверки от трети страни ще се прилагат за опасни машини, използващи изкуствен интелект, които вече са били причина за трудови злополуки. Електронните велосипеди също са включени.

Държавите членки ще трябва да подобрят докладването на злополуките с уреди и други съоръжения и въз основа на тези статистически данни още машини ще подлежат на задължителен контрол за безопасност.

Настояването на синдикатите бе за повече категории машини, подлежащи на проверки от трети страни, но този регламент все пак представлява стъпка в правилната посока, казват от Европейската конфедерация на профсъюзите.

“Решението за прекратяване на всички задължителни проверки за безопасност от трети страни за високорискови машини през 2006 г. се основаваше изцяло на дясна политическа идеология, а не на практически съображения за безопасността на работниците. Радвам се, че в Европа отново има правила за безопасност, които се основават на необходимостта да се спасяват човешки животи, а не само да се пестят пари.”, заяви заместник-генералният секретар на ЕКП Клаес-Микаел Щал.

“Осигуряването на безопасни работни места и предотвратяването на бъдещи рискове са основни приоритети за синдикатите. Ето защо приветстваме новия регламент, осигуряващ по-добра защита на работниците от рисковете, свързани с новите технологиите”, каза заместник-генералният секретар на industriAll Europe Изабел Бартес.

Синдикатите ще продължат да бъдат бдителни, за да гарантират, че новите категории машини отговарят на изискванията за задължителни проверки за безопасност от трета страна, когато това е необходимо. Ако искаме хората да възприемат изкуствения интелект, трябва да сме сигурни, че той е от полза както за компаниите, така и за работниците и не създава нови опасности, категорична бе Бартес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *