Венцислав Станков: Основното предизвикателство е да запазим живота и здравето на нашите членове

‘- Каква беше 2020-а година за синдикат “Огнеборец”?

– Отминаващата 2020 година беше изключително динамична за нашата организация. В началото на годината отбелязахме 20-годишнината от създаването на синдиката и направихме равносметка за постигнатото през този период, както и начертахме основните цели, които трябва да следваме занапред, а именно:

– продължаване на работата по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд от работодателя на пожарникарите и спасителите в Р България;

– повишаване на доходите и жизнения ни стандарт;

– подобряване на битовите условия в службите за пожарна безопасност и защита на населението;

– промяна в нормативната база, касаеща синдикалната дейност.

През годината бяха направени 3 законодателни промени в Закона за МВР в подготовката, на които голямо участие взеха представители на синдиката в текстовете, касаещи професионалните и социално-икономически интереси на служителите във ведомството, както и отнасящите се до синдикалната дейност.

На два пъти през годината НСПС „Огнеборец” бе в протестна готовност, провокирана от изменение в Наредбата за отчитане на работното време, които текстове бяха отменени през месец май след нашия натиск, както и с проекта на Закона за държавния бюджет за 2021 година, в който бе предвидено увеличение на основните възнаграждения на служителите в МВР с 10%, което е несъпоставимо с увеличението на заплатите на служителите от 34 структури в държавната администрация с не повече от 30%, прието с Постановление на МС през месец септември.

След разговор с министър-председателя на Р България и финансовия министър договорихме още близо 78 млн. лв. за увеличение на основните възнаграждения на служителите в МВР, в частност пожарникарите и спасителите от 2021 година или общото увеличение ще бъде с 15%.

Ковид кризата постави всички на изпитание. Какви проблеми обостри тя във вашия сектор?

– Както всички знаем, от началото на месец март, с настъпването на пандемията от КОВИД 19, начина на работа както в нашия сектор, така и във всички останали значително се усложни.

Основното предизвикателство пред организацията ни бе членовете ни да бъдат информирани за методите за предпазване от КОВИД 19, както и провеждането на редица срещи с работодателя относно организацията на работа и осигуряването на защитни средства и материали.

Имайки предвид, че със закон са възложени дейности по биологичната защита на населението на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” /ГДПБЗН/, нашите членове играят основна роля в намаляване разпространението и преодоляване на последствията от КОВИД 19 и естествено попадат в рисковата група от заразяване при изпълнение на служебните задължения.

Имайки предвид всички мерки, които бяха взети и дейностите, които извършваме,  част от служителите бе заразена и това доведе до изпълняване на служебните задължения в намален състав, което както  за нас, така и за гражданите е рисково. За огромно съжаление имаме колеги, изявени синдикалисти, които не можаха да се преборят с това коварно заболяване и вече не са сред нас.

Извоювахте допълнително увеличение на заплатите за 2021 г. Достатъчно ли е то?

– Когато заговорим за доходи, за нас, като синдикалисти, никога увеличението на заплатите не е достатъчно, но все пак трябва да бъдем реалисти. С проекта на Закона за държавния бюджет за 2021 година бе предвидено 10% увеличение на заплатите за служителите в МВР. Нашата организация изрази недоволството си от това и обяви  протестна готовност, тъй като през месец октомври заедно с наши колеги, основни членове на КНСБ, изпратихме исканията си до Министерство на финансите, като НСПС „Огнеборец” поиска 20% увеличение на заплатите от 01.01.2021 година.

След проведена среща с ръководството на МВР и министър – председателя на Р България, заедно с министъра на финансите, договорихме още 77,5 млн. лв. или още допълнителни 5%, така че общо казано служителите на МВР, в частност членовете на НСПС „Огнеборец”,  от 1 януари 2021 година ще получат 15% увеличение на заплатите си.

Получихте ли обещаните индивидуални финансови награди?

– След като министър – председателят г-н Бойко Борисов се разпореди на министъра на вътрешните работи, всички пожарникари и спасители, взели участие в ограничаване разпространението на пандемията и преодоляване на последствията от КОВИД 19, да бъдат наградени с индивидуални парични награди, както бяха наградени над 13 хил. полицаи, ръководството на ГДПБЗН изиска справки от ръководителите на териториалните структури и имаме уверението, че преди Коледните и Новогодишните празници ще бъдат наградени. Освен това, всички служители на МВР, които са близо 48 хил., ще получат за Коледните и Новогодишни празници по 500 лв. индивидуална парична награда.

Какви са предизвикателствата и целите за 2021 година?

– Имайки предвид, че работим в условията на пандемия, основното предизвикателство за отминаващата година, както и за 2021 година, е да запазим живота и здравето на нашите членове. Усилията ни ще продължават да бъдат съсредоточени към повишаване на социалния статус на нашите членове и осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд от страна на работодателя.

Тъй като сме в навечерието на 2021 година, използвам възможността от свое име и от името на Управителния съвет на НСПС „Огнеборец” да пожелая на всички наши членове и колеги синдикалисти весели Коледни и Новогодишни празници и нека 2021 година бъде по-добра и успешна за всички ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *