Вичка Пецанова: Сам човек не може да постигне резултати, трябва екипност

Вичка Пецанова е синдикален председател на община Несебър

– Г-жо Пецанова, по време на посещението на г-н Пламен Димитров в Община Несебър през месец октомври бяхте приятно изненадана от колеги с жест на внимание по случай Ваш личен празник. Разкажете ни за себе си и от кога сте синдикален лидер в Община Несебър?

– Наистина бях много приятно изненадана от колегите от федерацията, с които работя в държавното управление, че ми поднесоха своите поздравления за моя 60-годишен юбилей. Безкрайно съм благодарна за вниманието и за жеста. Моята синдикална дейност, като председател датира от 2008 г. в община Несебър. През 2016 г. председателите на общините в България ме избраха за техен председател на синдиката на общините, което е признание, чест и уважение и същевременно една много голяма отговорност. За синдикалната дейност трябва жар и всеотдайност, още повече, че тази работа е изцяло на доброволни начала и аз съм от поколението, възпитано в идеализъм и в труд. Човек трябва да е принципен, морален и честен. Работата си я върша с огромно желание и с подкрепата на ръководството на синдикалната организация и най-вече на федерацията. Сам човек не може да постигне резултати и трябва да работи в екип и винаги решенията в синдикалното ръководство в Община Несебър са се приемали единодушно. Никога не е имало еднолични решения. Работата в екип ми остана, като метод още от времето, когато бях два мандата кмет на Св. Влас. Тя е много по-ценна, отколкото едноличното ръководство. С колегите от общините изградихме освен професионални и приятелски отношения. Правим обмяна на опит и добри практики с общините Добрич, Костенец, Сунгурларе. Нашата работа изисква много усилия, а същевременно не зависят от нас нещата. За съжаление, тази година е много трудна и трудно ще постигнем това, което сме заложили в колективния трудов договор.

– Кметът на Община Несебър спомена на срещата, която се проведе с него, че резултатите за тази година са катастрофални и това е разбираемо предвид ситуацията с туристическия сезон тази година. Вие сте вече 12 години служител в общината, имало ли е някога отношение на антисиндикализъм от страна на ръководството, както вие споменахте за Община Сунгурларе?

– Ние никога не сме имали проблем с кмета на Община Несебър. Настоящият кмет г-н Димитров е от 2009 г. е бил общински съветник до 2007 г. и след това е избран от жителите на гр. Несебър за кмет и вече четвърти мандат изпълнява тази длъжност и има доверието на своите съграждани. Ние от синдикалната организация и кметът винаги сме проявявали разбиране едни към други. Имало е моменти на спорове и дискусии.

– Има ли някаква промяна след посещението, предвид факта, че на срещата присъства зам.-кметът по финансовите въпроси?

– Такъв тип посещения от най-висок ранг означават, че синдикалното ръководство проявява интерес към синдикалните си членове. Това е приятно и показва уважение. И показва, че работата в дадена структура е оценена от ръководството. Нашият председател на федерацията идва за втори път при нас. Отношението на ръководството на общината е много добро, но за съжаление финансовата година е много тежка. Община Несебър се издържа изцяло от туризъм, а тази година нямаше такъв. Туристическата дейност беше едва на 30 процента, така че нашите постъпления са много ниски. Не само хотелиерство и ресторантьорство, но и свързаните дейности, обслужващи туристическата дейност. Това оказа негативно въздействие върху дейността на цялата община. Наложиха се и съкращения, след като се поиска становище и от наша страна. Служителите на Община Несебър няма да получим увеличението от 30% на заплатите, което толкова много се коментира по медиите, поради лошите финансови резултати. По служебни правоотношения колегите също са зависими от приходите в общината.

– Ще има ли нарушения по КТД, които ще произтекат от този нисък финансов резултат?

– На нас ни предстои догодина да подпишем нов КТД, след като стария изтече в края на януари месец. Няма да можем да изпълним това, което е заложено. Хората са наясно и са разумни. Важното е да се запазят работните места. Обемът на работа в Община Несебър се равнява на обема на работа, колкото в един голям областен град. Като жители ние сме малка община около 22 000 жители, но това, което съществува като дейности и имоти, надхвърля това, което е като идентификация за малка и средна община.

– Какво е вашето послание за новата 2021 година към читателите на „Синди Труд“?

– Пожелавам на всички колеги синдикалисти здраве! Да преодолеят това, което ни се случи, да не губят вяра, надежда и както е в християнството – любовта. Винаги да проявяваме разбиране и да се обичаме, защото само така ще можем да минем през трудностите.  Светли празници на всички!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *