Янка Такева бе удостоена с почетно звание “Доктор хонорис кауза” на ВУЗФ

Председателят на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева бе удостоена с почетното звание “Доктор хонорис кауза” на Висшето училище по застраховане и финанси.

На тържествената церемония в аулата на университета днес присъстваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентите Тодор Капитанов и Даниела Алексиева, директорът на ИССИО Любослав Костов, националният секретар Величка Микова, президентът на България Георги Първанов в периода 2002-2012 г., главният прокурор Иван Гешев, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, началникът на кабинета на министъра на образованието и науката Димитър Здравков, кметът на София Йорданка Фандъкова, ректорите на девет университета, директори на Регионални управления на образованието, посланици, членове на Синдиката на българските учители.

За мен е чест да връча почетното звание на толкова забележителна личност. Отличието се присъжда за изключителния принос на д.ик. н. Янка Такева за създаването на тесни връзки между средното и висшето образование в областта на икономиката, каза при удостояването ректорът на ВУЗФ проф. д.ю.н. Борис Велчев. От своя страна Янка Такева благодари и изтъкна, че званието е за всички български учители и че това е първият случай в България, в който учител е удостоен с “Доктор хонорис кауза”. Председателят на СБУ е десетият носител на почетното звание “Доктор хонорис кауза” на ВУЗФ. Решението за присъждане е взето от Академичния съвет на 26 септември 2022 г.

Янка Такева е епоха в синдикалното движение, силен фактор в женското движение в България и в света, решаващ фактор за динамиката на образователната система в България и не на последно място – много любяща и отдадена на семейството. С категоричност, решимост и настойчивост постига целите, увлича и води най-големият синдикат в България и го прави по-силен и значим, каза в приветствието си към Такева президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той подчерта, че всеки, който се е насочил към властта у нас, трябва да знае, че в центъра на всичко е образователната реформа и трансформация. В приветствията си към Такева Георги Първанов, Лазар Лазаров и Йорданка Фандъкова изтъкнаха доброто сътрудничество с нея през годините. Първанов ѝ подари антикварна снимка от първите синдикални конгреси на българските учители и посочи, че Такева остава в историята на българското образование.

След връчването на званието Такева изнесе академично слово на тема “Новата философия на образованието”, в което подчерта предизвикателствата пред образователната система, необходимите трансформации, в основата, на които стоят преподавателите във висшите училища и учителите. Тя посочи, че в динамичния свят на революционни технологични промени предизвикателствата са огромни. Това, както и демографските проблеми, налагат дълбоки промени в образователната система. Лидерът на СБУ подчерта, че новата философия на образованието ще изисква по-голяма отговорност на правителствата в тяхната подкрепа, не само чрез субсидии; глобализация на университети; промяна на класическите университети, съобразно развитието на цифровата трансформация. Такева изтъкна още, че новите професии на бъдещето ще определят необходимата промяна, като ще е необходимо овладяване на хибридните процеси и ще се налага смяна на поне няколко професии в рамките на един жизнен цикъл. Влияние за бъдещите перспективи ще окажат и недостигът на природни ресурси, климатичните промени, вонните конфликти и други негативни фактори. Ето защо образованието трябва да бъде преосмислено и в условията на несигурност. Без учители и преподаватели обществото не може да се развива, категорична бе Такева.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *