Започна 109-ата сесия на МКТ, Пламен Димитров бе избран за зам.-председател на комитета за неравенствата

109-ата сесия на Международната конференция на труда (МКТ) започна на 20 май, като за първи път в своята история ще се проведе онлайн. Така и на практика ще отрази промените, наложени от кризата с COVID-19. Заради пандемията тя бе отложена през миналата година.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров е делегат и е избран за заместник-председател на група „Работници“ за сесията. На откриващото заседание на 20 май той бе определен и за заместник-председател на Kомитета за неравенствата и света на труда и главен преговарящ от страна на работниците за 109-ата сесия на МКТ.

Конференцията ще се продължи в две части: първа през юни и втора през ноември-декември тази година.

Цялата сесия ще мине под знака на ковид предизвикателствата. Сред акцентите са специален документ относно отговора на МОТ на ковид кризата, дискусии за социалната защита, разглеждането на доклади за прилагането на трудовите стандарти по време на пандемията.

На 17 и 18 юни ще се проведе Среща на върха, озаглавена „Международни действия за насочен към човека отговор на COVID-19“. В нея ще участват държавни и правителствени ръководители и ще има дискусия с представители на работниците и работодателите.

Сред събитията е и Световният ден срещу детския труд на 10 юни, като ще бъде представен доклад по темата.

В частта от сесията, която ще се проведе през ноември и декември, са предвидени две дискусии – за неравенствата и света на труда и за уменията и ученето през целия живот.

МКТ е световният парламент на труда. Това е най-голямото международно събрание, посветено на света на труда, на което присъстват представители на правителства, работници и работодатели от 187-те държави-членки на Международната организация на труда. Освен ключови въпроси, делегатите обсъждат, приемат и наблюдават Международните трудови стандарти и определят глобалната програма и бюджет на МОТ.

109th Session of the International Labour Conference.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *