Започва Петият Световен конгрес на Международната конфедерация на профсъюзите

Над 1000 синдикалисти, представляващи около 200 милиона работещи в повече от 130 страни, се събраха в Мелбърн, Австралия, за Петият Световен конгрес на Международната конфедерация на профсъюзите.

Конгресът на МКП започва днес, 17 ноември. Той се провежда на всеки четири години и събира представителите на над 300 национални синдиката, за да определи глобалния дневен ред на просъюзите.

Дебатите ще се съсредоточат върху темата за нов социален договор: благоприятни за климата работни места, права на работниците, справедливо заплащане, социална защита, равенство и приобщаване.

Събитието беше открито от Джой Мърфи Уондин, старейшина на австралийското аборигенско племе урунджери, като беше поставен силен акцент върху наследството на първите народи на Австралия с “Добре дошли в страната” и изпълнения на танцьорите от “Джири Джири”, Киърнан Айрънфийлд, Шели Морис и Даниел Уилфред.

Делегатите бяха приветствани от Пат Додсън, сенатор за Западна Австралия от Австралийска партия на труда и старейшина на Явуру, който е посветил живота си на борбата за правата на първите народи: “Това бяха трудни години с човешки катастрофи, които продължават и днес. Окуражаващо е да видя всички вас тук, от цял свят, защитници на трудовите права и правата на човека. В продължение на 250 години първите народи са се борили за признание, справедливост и мир в тази страна. Имаме много допирни точки с целите и стремежите на синдикалното движение. В солидарността има сила, много може да се постигне, когато се обединим. Това е особено важно в свят с рекордни нива на неравенство, експлоатация и разруха”.

Сред другите оратори бяха Президентът на МКП Аюба Уаба (NLC Нигерия), председателят на Австралийския съвет на профсъюзите (ACTU) Мишел О’Нийл и секретарят на ACTU Сали Макманус, която заяви “Тук сме за да се борим за живота си, за да извоюваме най-накрая нови права за работещите хора след години на правителства следващи антисиндикални политики и се чувстваме вдъхновени от енергията в тази зала, енергията на международното синдикално движение”.

Въз основа на проектодекларацията конгресът ще обсъди бъдещите политики на МКП с акцент върху уроците от глобалните сътресения, технологиите и въздействието им върху труда, приобщаващото синдикално движение, климата и справедливия преход.

Световният конгрес на МКП приключва на 22 ноември и може да бъде наблюдаван на живо тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *