Жилбер Хунгбо, МОТ: Да постигнем социална справедливост за всички и да сложим край на детския труд

В Световния ден за борба с детския труд, 12 юни, генералният директор на МОТ Жилбер Хунгбо призовава международната общност да подкрепи по-голяма социална справедливост и да засили борбата с детския труд.

Тази година Световният ден за борба с детския труд е посветен на темата “Социална справедливост за всички. Сложете край на детския труд!”.

Но това, което се случва с детския труд, е точно обратното на социалната справедливост.

За първи път от 20 години насам детският труд се увеличава.

160 милиона деца – почти всяко десето дете в света, са заети с детски труд.

Нещо по-лошо, половината от тях – 80 милиона, са в най-опасните форми на детски труд. Това е работа, която реално застрашава физическото и психическото им здраве.

Но детският труд рядко се случва, защото родителите са лоши или не полагат добри грижи. Той по-скоро произтича от липсата на социална справедливост.

Противодействието срещу детския труд, причинен от бедността, е възможността за достойна работа за възрастните, за да могат те да издържат семействата си и да изпращат децата си на училище, а не на работа.

Достойният труд означава да се сложи край на принудителния труд, да се създадат безопасни и здравословни работни места и да се позволи на работниците да се организират и да изразяват своите нужди.

Това означава да се сложи край на дискриминацията, защото детският труд често засяга маргинализирани групи.

Трябва да засилим борбата си срещу детския труд, като подкрепяме по-голяма социална справедливост. Ако направим това, прекратяването на детския труд е не само възможно. Той е на една ръка разстояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *