Златина Калчева: Дано следващите 5 г. да са още по-резултатни

Проведените делегатски срещи в цялата страна по случай Деветия конгрес на КНСБ дадоха възможност за срещи и разговори с председатели на синдикални организации, които споделиха своя опит, визия за бъдещето, проблеми и извоювани победи. На 18 април ръководството на КНСБ посети делегатите в град Стара Загора.

Сред присъстващите на срещата бе и Златина Калчева, която работи в Регионална библиотека „Пейо Яворов“, гр. Бургас. Тя е председател на синдикалната организация от около 5 години. Споделя, че социалните придобивки за членовете на синдиката в библиотеката са много добри и това се дължи на подкрепата на Регионалния съвет и на централата на конфедерацията.

 

– Разполагате ли с колективен трудов договор?

Към библиотеката има колективни трудови договори на три нива: браншови (с Министерство на културата), общински (с кмета на община Бургас) и с директора на библиотеката. Предстои подписването на нов КТД с още по-добри придобивки за синдикалните членове.

– Какви са основните проблеми на работното Ви място?

Винаги има още какво да се желае и подобри по отношение на заплащането. Обидно ниски са заплатите в културата. С гласувания бюджет тази година разчитахме на по-високи суми за издръжка заради подписания браншови КТД, както споменах, който обещава приравнени с минималната заплата възнаграждения в библиотеките. Към категориите работещи в библиотеката към всяка заплата има коефициент спрямо минималната заплата. За специалист с висше образование и ръководни функции, коефициентът е 1,9%; за аналитични специалисти – 1,8%; за средния персонал – 1,2-1,3%.

– Значи ли това, че 1,9% е най-високият коефициент?

За директора, той е 2% (ако не бъркам), т.е. минималната работна заплата, умножена по две. Това обаче няма как да се случи с бюджета, който е гласуван от парламента. А това е нещото, което ние искаме да постигнем.

– Включи ли се Вашата синдикална организация в протеста на библиотеките преди няколко месеца?

Да, имахме символична стачка на библиотеките. След това беше протестът на музеите – те проявиха повече упоритост и борбеност и постигнаха добри резултати.

– Получавате ли подкрепа от НСФ “Култура”?

Получаваме изключително голяма помощ и подкрепа от федерацията. Досегашният председател – Иван Иванов, винаги ни е оказвал помощ, винаги вдига телефона, дори и в извънработно време, ангажиран е в дейността, но и в хората – познава ги по име, знае какви проблеми имат. Помощта му до този момент беше много ценна. Залагаме огромни надежди и на новия председател Борис Начев, защото той изрази готовност да продължи компетенцията и отзивчивостта, която оказваше г-н Иванов.

– Смятате ли, че има още нещо, върху което трябва да се наблегне в програмата на синдиката от Ваша перспектива?

Присъствала съм на много срещи. Тази беше предконгресна. До голяма степен беше обяснена дейността и задачите на синдиката, както и се изтъкнаха постиженията и нещата, които се очакват да бъдат изпълнени, но все още не са. Но аз съм виждала каква е ролята на синдиката и активната фигура на Пламен Димитров за постигането на всичко това. Пожелавам си следващите 5 години на КНСБ да бъдат още по-резултатни, свършеното се вижда в дейността на хората.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *