На годишно събрание на ВОН в УНСС: Вдигат с 10% заплатите в университета

С 10% ще бъдат увеличени всички заплати в УНСС, стана ясно вчера при провеждането на общото годишно събрание на синдикална организация на синдикат “Висше образование и наука” към КНСБ в университета.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров приветства участниците в него и отбеляза: „Вчера, когато синдикатите дойдоха при мен с писмото за започване на преговори за новия Колективен трудов договор, ние вече бяхме подготвени и предложихме да подпишем увеличение на заплатите с 10% за всички. Това е второто увеличение, което правим като ректорско ръководство. Миналата година също имаме 10% ръст. Увеличението е на базата на наши вътрешни резерви и възможности, които сме предвидили в бюджета на УНСС. През тези години ние предприехме редица мерки за намаляване на разходите и спазване на социалната политика, както и на съществуващата организационна култура в нашия университет“.

„Проф. Димитров, чест ви прави, защото голяма част от ректорите чакат да дойдат заветните 20 милиона и тогава да увеличават заплати, но има трима, които го направиха в аванс, това са ректорът на Музикалната академия, ректорът на Химикотехнологичния и металургичен университет и съответно ректорът на УНСС“, подчерта доц. д-р Лиляна Вълчева, председател на ВОН и допълни: „КНСБ води преговори и е на финалната права за директива минималната работна заплата да стане 50% от средната за страната“.

Общото събрание бе открито от доц. д-р Бойка Чернева, председател на синдикалната организация на ВОН-КНСБ при УНСС.

„Провеждането на Общото събрание се случва по време на един важен момент за висшето образование, най-малко на две основания. На първо място, в момента тече обществено обсъждане на Проект за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за развитие на академичния състав в Република България“, каза доц. Чернева и допълни: „предложени са редица промени и синдикалната организация ВОН-КНСБ се надява да има своята водеща роля в това отношение, да бъде партньор на всеки един синдикален член и на всяка една структура в университета, за да можем да формираме ясно и единно становище по повод общественото обсъждане. Също така Общото събрание се провежда в момент, в който сме стартирали преговорите за нов Колективен трудов договор. Сериозна задача предстои пред нас и най-вече пред синдикалния съвет, който трябва да отговори на вашите очаквания“.

В събранието участваха 159 делегати от София и Регионалния център в Хасково. Събитието уважиха и представители на синдикалните организации на ВОН-КНСБ от Лесотехническия университет и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.

Специален гост бе и гл. ас. д-р Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ и главен икономист на конфедерацията. Той също поздрави участниците в събитието и заяви: „КНСБ с всичките си инструменти за въздействие, в рамките на всички органи, в които участваме като Националния съвет за тристранно сътрудничество, Икономическия и социален съвет и други, винаги се стремим, разбира се, започвайки от минималната работна заплата и тръгвайки нагоре към една по-качествена и устойчива заетост, към по-безопасни условия на труд, да договаряме на национално равнище това, което е необходимо“.

 

Снимки: УНСС