Няма да участваме в никакви политически сценарии

Пламен Димитров, заместник-председател на КНСБ:

– Г-н Димитров, КНСБ ще подкрепи ли лекарския протест на 15 октомври?
– С Българския лекарски съюз нямаме никакви различия по исканията им. По време на нашия национален протестен митинг, който ще се проведе седмица по-рано, на 7 октомври, сме предвидили отделен лекарски блок и преди да стигнем пред Народното събрание, шествието ще спре пред Министерството на здравеопазването, където ще има импровизирана трибуна. Вероятно ще поискаме и допълнителни срещи с ръководството на ведомството. След това на 15 октомври ще подкрепим всички искания и протестни действия, които са обявени. Добре би било БЛС също да призове своите членове на 7 октомври да ни подкрепят, защото едно действие, едноактна пиеса едва ли ще ни доведе до резултат. Здравеопазването вече е в колапс.

– Подкрепяте ли исканията на лекарите за оставка на министри?
– Не сме коментирали искания за оставки. От страна на КНСБ няма заявени искания за оставки, има силни критики и продължаващи ясни мнения, че за много от нещата и неудачите, за които протестират в момента хората и ще протестират в следващите дни, е виновен Симеон Дянков. Да, това се отнася както за системата на здравеопазването, така и за пенсионната система. Ако трябва да продължа с критиките към финансовия министър, помните, че от близо шест месеца той се кани да започне реформа в администрацията. Тя предполага промени в начина на заплащане. Никой не отрича, че е добре да се въведат модерни механизми и форми за заплащане на администрацията. Само че начинът, по който това ще стане, е чрез премахване на сумите за прослужено време. Спомняте си, че преди няколко години със сериозни протестни действия ги запазихме, защото и предишното правителство искаше да ги маха. Все пак мисля, че не е наша работа да искаме оставки.
В края на краищата премиерът е този, който да определя хората и политиката.

– В тази връзка запознахте ли се с проекта за бюджет за 2011 г.?
– В момента подготвяме нашата позиция. Ще я представим в края на септември, за когато е свикано заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. На него ще се гледа проектът за бюджет за 2011 г., както и данъчни закони. Например в данъчните закони липсват много от договорените антикризисни мерки в началото на годината със социалните партньори и обявени от правителството, че ще бъдат реализирани, ако не тази година, защото не е възможно, но догодина. Например т.нар. данък богатство, или данък лукс, засега не го виждаме. Вярно, че още няма предложения в Закона за местните данъци и такси, но не сме видели предложението, за да е ясно за догодина оставали ли или не. Другият данък е върху финансовите транзакции, който Европа почти е приела, а у нас нито се коментира, нито се предлага, макар че в антикризисния пакет бяхме повдигнали въпроса, тъй като така ще има допълнителен източник на приходи и възможност за минимизиране на финансовите колапси, които бяха в основата на глобалната криза.
Проектобюджетът отново върви в грешна посока според нас. Първо, има нереалистично заложени числа. Нямаме обяснение как брутният продукт ще стигне подобни величини. Но пак казвам, още сме в процес на анализ.

– Очаквате ли други съсловия също да излязат на протест през следващите дни и седмици?
– Както знаете, има напрежение и в системата на МВР. Там синдикатите на пожарникарите и на полицаите заявиха някои свои претенции. В следващите дни ще имаме срещи с тях. Задължително е да се координираме, за да има по-голяма ефективност. Искам да кажа обаче много ясно, че каквито и протести да има, никой не бива да потрива доволно ръце. Ние няма да участваме и да се включваме в никакви политически сценарии – нито във вот на недоверие, нито в искане на оставки, нито в други сметки, които си прави някой извън нас. Нашата цел е да коригираме политики, да не допуснем отнемане на права, както е в случая с пенсионната система.

– Очаквате ли с протеста на 7 октомври да постигнете резултат?
– Надяваме се, щом г-н Борисов, който взима решения в държавата, види една подписка от няколкостотин хиляди души и на площада 20 хил. човека, които ясно казват, че не одобряват предложенията, засягащи пенсионната система, да коригира своето мнение, както е правил и друг път през последните месеци. А иначе има решение за ефективни стачни действия и в миньорския бранш. От около 30 хиляди души в рудодобивната промишленост над 20 хиляди вече са се подписали за ефективна стачка. На 7 октомври освен националния протест, за който говорих, във всички дружества от рудодобива ще има едночасова предупредителна ефективна стачка.

В. Класа:
Интервюто взе Ана Михова