Пламен Димитров: ТЕЦ „Марица-Изток 2“ няма алтернатива

Произвежданата електроенергия в ТЕЦ “Марица-Изток 2” през зимата достига до 60% от електроенергията и няма алтернатива. Никой не може да ни предложи по-ниска цена на ток от тази, на която произвеждаме ние. Това коментираха Пламен Димитров, президент на КНСБ, и Димитър Манолов, президент на КТ “Подкрепа” в студиото на “Здравей, България” по Нова телевизия по повод протестите на служителите на централата в Раднево вчера.

Много хора се борят за някакви неща тези месеци, но май не знаят за какво точно, докато миньорите и енергетиците в “Мини Марица Изток” показаха ясно своите искания -искат бъдеще за комплекса „Марица-изток” – енергийното сърце на България, допълни Димитров. По думите му 360 млн. лв. са разходите на централата за емисии тази година, което е около половината от разходите й. Когато започна плащането на емисиите, те бяха 1 евро за тон, сега са 25 евро. Искаме ЕК да прилага диференциран подход, лесно е в някои страни, в които духа вятър, но в други не става, заявиха синдикатите.

Тази мантра, че ТЕЦ-овете цапат е лъжа. Цапаме с въглищата и дървата в домакинствата. Еврокомисията има наказателна процедура срещу България заради фините прахови частици, които са над нормата. Ако има негативно решение с въглищните централи, това цапане ще стане доста по-голямо. Тоест екологичният аргумент не действа”, заяви Димитров. Той е на мнение, че ако няма устойчиво решение на въглищните централи, България няма да издържи на никакъв друг сценарий за осигуряването на ток. Президентът на КНСБ допълни, че ако до февруари няма решение, следващият протест ще бъде в Брюксел.