Кампанията “За повече демокрация на работното място” се проведе в Плевен

Федерацията на независимите строителни синдикати, представлявавана от зам.-председателя ѝ Цветелина Бикарска, председателят на Синдикат „Бира, храни и напитки“ Красимир Пащрапански и общинските координатори от Регионалния съвет на КНСБ – Плевен Янчо Андонов и Николай Илиев се срещнаха на 23 февруари със синдикални членове от област Плевен. Разговорите бяха част от кампанията “За повече демокрация на работното място”, която КНСБ реализира съвместно с Европейската конфедерация на профсъюзите.

Проведена бе среща във фирма “Метекно България” АД. Членове на синдикалната организация там алармираха за натрупани проблеми, липса на диалог и на колективен трудов договор за последните 2 г. Насрочено и проведено бе общо събрание за смяна на ръководството на синдикалната организация. На него присъстваха повече от 80% от работещите в компанията. За председател на СО бе избран Теодоси Цеков, а за секретари – Димитър Аспарухов и Ивайло Лазаров. През следващия месец предстои нова среща с ръководството на ФНСС и Регионалния съвет, на която ще бъде предложен проект на КТД. Очаква се веднага да започнат преговори за подписването му с изпълнителния директор на компанията Карло Роси.

От синдиката ще се стремят да бъдат договорени достойни и адекватни за една мултинационална компания възнаграждения, както и безопасни условия на труд за всички работещи. „Сигурни сме, че само с взаимни усилия и конструктивен диалог ще бъде преодоляна моментната криза, както в национален, така и в международен план“, коментираха от Федерацията на строителите.

Със синдикалните членове бяха обсъдени условията на труд към момента, здравето и безопасността при работа запазването на работните места, параметрите, укрепването, разширяването и необходимостта от подписването на нов Колективен трудов договор. Работниците алармираха, че срещат здравословни проблеми с дихателните пътища от работата със стъклена вата. Коментирана бе необходимостта от предприемане на допълнителни мерки и измерване на запрашеността.

В компанията има близо 60 работници и служители. През периода на пандемията и въпреки трудностите тя не е спирала да работи и въпреки че част от колектива се е сблъскал с болестта, цикълът на работа не се е нарушил. Групата “Метекно” е основана в Италия през 1961 г. и е световен лидер в производството на сглобяеми композитни сандвич панели. Тя е лидер в своята област и партньор на строителната индустрия. Българското дружеството е част от групата, като с модерна производствена линия, базирана в Плевен, успява да покрие нуждите на нашия пазар, както и на още 11 страни от региона и централна Европа.

Разговорите, част от кампанията “За повече демокрация на работното място”, продължиха в няколко други фирми без учредени синдикални структури:

  • „Плевен мес“ – сертифициран по най-високия стандарт за качество ISO 22000. Той е предназначен за производителите на хранителни продукти за управление на безопасността на стоките по цялата верига – от производителя до крайния потребител. Има въведена система за производство и реализация на храни, безвредни за здравето на човека по стандартите на НАССР.
  • “Витавел” АД – водещ производител на велпапе и опаковки от велпапе в България. Във фирмата работят 160 квалифицирани служители с богат и дългогодишен опит в производството на опаковки.
  • “Леони България” ЕООД – тя е един oт вoдeщитe пpoизвoдитeли нa ĸaбeли и ĸaбeлни cиcтeми зa aвтoмoбили в Eвpoпа. Работещите там са над 1000 души.

Проведена бе и среща между СБХН и председателят на “Малтери Суфле България”, където предстои подписване на Колективен трудов договор. Представителите на синдиката разясниха детайли около Директивата за адекватните минимални работни заплати в ЕС, настояването на КНСБ в текстовете ѝ изрично да се посочи, че адекватността на минималнaта работна заплата да се измерва с т.нар. праг на достойнство, равняващ се на 60% от медианната и 50% от средната работна заплата. Всички работници в Европейския съюз – и от частния, и от публичния сектор, трябва да получават достойни минимални доходи от труд, а колективното договаряне трябва да се стимулира и да достигне обхват от 80%.

Синдикалните лидери на организациите в регион Плевен за пореден път дадоха заявка за устойчив социален диалог в дух на партньорство и разбирателство.