ЕКП: Смъртните случаи от опасно високи температури на работното място са се увеличили с 40% в ЕС

Броят на хората, които умират на работното си място поради екстремни горещини, се увеличава по-бързо в Европейския съюз, отколкото в която и да е друга част на света, сочат нови данни. Това обявиха от Европейската конфедерация на профсъюзите днес в навечерието на 28 април – Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници.

Според оценките, предоставени на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) от Международната организация на труда (МОТ), през 2020 г. 80 800 души са претърпели наранявания на работното място поради излагане на топлина, а 67 души са починали в резултат на работа в екстремни горещини.

Това означава, че от 2000 г. насам в ЕС се наблюдава 42% увеличение на броя на смъртните случаи на работното място, свързани с високите температури.

Страните с най-голямо увеличение на свързаните с горещината смъртни случаи на работното място от 2000 г. насам са Исландия, Ирландия, Дания, Чехия, Норвегия, Австрия, Швейцария, Словения и Словакия.

През март Европейската агенция по околна среда също заяви, че горещите вълни в Европа вече са „довели до увеличаване на случаите на топлинен удар и смъртни случаи сред работещите на открито, особено в секторите на селското стопанство, строителството, поддръжката на улици и събирането на отпадъци“.

Ето защо манифестът на ЕКП за европейските избори призовава за законодателство на ЕС, което да установява температурни граници за работа, за да се предпазят работниците от рискове, свързани с изменението на климата.

Това е необходимо, за да се избегне повторение на предотвратимите трагедии, на които станахме свидетели миналото лято:
– В Испания 60-годишен мъж припадна и почина по време на работа в склад в град Мостолес близо до Мадрид, където според колегите му горещината е достигнала 46°C. Според правителствени данни през 2023 г. и 2022 г. са регистрирани 390 трудови злополуки, свързани с горещините – повече от броя на тези, регистрирани между 2010 г. и 2015 г. Броят на смъртните случаи през този период (7) също е по-голям, отколкото е регистриран между 2010 и 2017 г.

– В Италия 75-годишният кранист Чиро Адинолфи почина от сърдечен удар пред очите на сина си, докато работеше на строителната площадка на склад на Amazon при температури, доближаващи се до 40°C. Той е един от най-малко петимата работници, чиято смърт през миналото лято е свързана с екстремните температури.

– Във Франция 44-годишният Тони Лерой умира от сърдечен удар, докато работи на строителен обект при високи температури. Броят на свързаните с горещините смъртни случаи на работното място се е увеличил през миналата година и от 2017 г. насам 58 души вече са загубили живота си на работното място поради наранявания, свързани с горещините, сочат данни на органа за обществено здраве.

– В Гърция работник със сърдечно заболяване е починал в корабостроителницата „Елефсина“, след като е бил принуден да работи сам навън в жега от 37°C. Няма официални статистически данни, но това е един от най-малко 10 смъртни случая на работното място, свързани с горещината, регистрирани от синдикатите през миналото лято.

Когато температурите се повишат над 30°C, рискът от злополуки на работното място се увеличава с 5-7%, а когато температурите надхвърлят 38°C, вероятността от злополуки се увеличава с 10-15%, показват проучванията.

Въпреки нарастващия риск само няколко европейски държави имат законодателство за осигуряване на безопасността на работниците по време на горещините, като ограниченията се различават значително.

След кампания на ЕКП Европейската комисия предприе първите си стъпки за защита на работниците от екстремни горещини миналото лято, като издаде насоки за работодателите.

Но нарастващата заплаха показва, че Европейската комисия трябва да изготви обвързващо законодателство относно ограниченията на работните температури, което да гарантира, че:
– Работниците имат право да спрат работа и да си вземат почивка при екстремни горещини;
– Работниците имат право на снабдяване с питейна вода, достъп до сенчести места и защитно облекло;
– Управлението на рисковете, свързани с горещините, се осъществява чрез колективно договаряне със синдикатите и обучение за справяне с топлинния стрес за рисковите работници.

В навечерието на Международния ден в памет на работниците, 28 април, конфедералният секретар на ЕКП Джулио Романия заяви: „На Международния ден в памет на работниците си спомняме за мъртвите и се борим за живите. Не можем да приемем, че всяко лято десетки работници ненужно губят живота си, защото не сме адаптирали работните си практики към променящия се климат. На строителните площадки или в складовете хората умират или биват тежко ранени, защото са принудени да продължават да работят при очевидно опасни температури. Адаптирането на работното време, за да се избегне най-горещата част от деня, е разумен начин да се защитят работниците, като същевременно се запази производителността. Увеличаващият се брой смъртни случаи в Европа показва, че работодателите не правят това, поради което Комисията трябва да въведе задължение чрез законодателство относно максималната работна температура.“