Янчо Андонов: Синдикални членове са уволнени от големи търговски вериги в плевенско

На територията на област Плевен са били уволнени синдикални членове от големи търговски вериги от българските мениджъра, докато във водещи европейски страни заетите синдикални членове в тази сферата имат сериозна структура. Това съобщи днес на пресконференция Янчо Андонов, регионален лидер на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) в Плевен. Представителство членовете на КНСБ е близо 25% от работещите предприятия, организации, администрации в страната, отчете Янчо Андонов.

КНСБ ще отбележи 25-годишнината си с редица мероприятия. На 17 февруари КНСБ организира тържествен организационен комитет с преглед на социално-икономическата обстановка в страната и основният въпрос – “какво да се прави от тук нататък?”, информира Янчо Андонов. На 18 февруари в НДК ще се проведе национална конференция с международно представителство, след което ще се състои тържествен концерт, на който ще присъстват около 2000 синдикални члена.
Към края на 2014 г. регионалната структура на КНСБ Плевен обхваща 82% от организациите в синдикати работници и служители, т.е. 9669 синдикални члена, отчете Янчо Андонов. Те са обединени в 262 синдикални организации. КНСБ Плевен работи активно в защита на правата на работното място, посочи регионалният лидер. Най-често констатираните нарушения са работа без трудов договор, преминаване от безсрочен в срочен трудов договор, забавяне на изплащане на заплати с месеци, осигуряване върху минималната работна заплата и други. В тази сфера се работи непрекъснато с ДОИТ Плевен.
В края на месец май ще се проведе специфична конференция насочена към пазара на труда, съобщи още регионалният лидер.

ИЗТОЧНИК: http://www.posredniknews.com/site/obshtestvo/politika/54218-yancho-andonov-sindikalni-chlenove-sa-uvolneni-ot-golemi-targovski-verigi-v-plevensko