„Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов“

Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов, д.м.” подкрепя уязвими лица от обществото, осигурява условия и възможности за развитие и реализация на децата и младежите в България и се грижи за тяхното образование и възпитание. От 1998 г. Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов, д.м.” търси пътища за подобряване живота на деца, лишени от родителски грижи.
>> Повече за Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов, д.м.”

Благотворителният фонд е с отношение към културата, фолклора и традициите! Работи в посока ранното откриване и развитие таланта на децата и израстването им в среда на духовност, толерантност и уважение!

В Благотворителния фонд членуват 108 физически лица и четири юридически лица. Бъдете един от тях! Необходимо е единствено да попълните и да подадете заявление за членство. Съгласно приетия Устав на фонда, членовете юридически лица следва да внасят 1000 лв. на година, а физическите лица – минимална дарителска вноска в размер на 30 лв. на година.
– Детския етно фестивал:

Конфедерация на независимите синдикати в България и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” със съдействието на община Минерални бани за двадесета поредна година организират ХХ ЮБИЛЕЕН МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ ЕТНОФЕСТИВАЛ „ДЕЦАТА НА БАЛКАНИТЕ – С ДУХОВНОСТ В ЕВРОПА”, с който всяка година отбелязваме 1 юни – Международния ден на детето.

Тази година КНСБ чества 30 години от своето основаване. Така детският фестивал ще отбележи два юбилейни празника – 20 години от началото на етно фестивала и 30 години от създаването на конфедерацията.

Международният детски етно фестивал се осъществява под патронажа на г-жа Деница Сачева – министър на труда и социалната политика.

Началото на фолклорния фестивал е поставено на 1 юни 2001 г. в Летния театър в центъра на община Минерални бани, област Хасково, по идея на проф. д-р Желязко Христов. Първите години етно фестивалът протича в рамките на един ден, като празник на изкуствата, представящ културата на етносите, населяващи нашите земи. Всяка следваща година фестивалът става все по-вълнуващ, интригуващ и завладяващ. През изминалите години на фестивалната сцена са се представяли състави и изпълнители от Албания, Босна и Херцеговина, Грузия, Гърция, Македония, Молдова, Индия, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Хърватска и от всички региони на България.

Основната идея и послания, които фестивалът носи, са за съхраняване и развитие на фолклорното наследство и автентична култура на етносите от Балканите, Европа и света, за толерантност между етносите, за уважение към различните духовни и културни ценности.
– DMS POMOGNI:

Децата, лишени от родителски грижи, се нуждаят от внимание и подкрепа, от усещането, че не са забравени и има кой да се погрижи за тях. Всяка година десетки деца остават без родители заради трудова злополука.

Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов, д.м.” подпомага деца, чиито родители са загинали при трудови злополуки, като изплаща стипендии в размер на 50 лв. всеки месец. При завършване на средно образование децата получават еднократна помощ за закупуване на официални абитуриентски облекла.

Можете да подкрепите децата, като дарите средства за финансиране на стипендиите по сметка:
IBAN: BG34UNCR76301010291100
BIC код: UNCRBGSF
Банка: УниКредит Булбанк
Основание: стипендии на деца
Титуляр: СНЦ „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов, д.м.”