КНСБ продължава да осигурява безплатен обяд в 12 трапезарии в страната

В дни на световна пандемия, довела до риск от безпрецедентна икономическа и социална криза, КНСБ продължава да изпълнява една от най-благородните си инициативи – да осигурява безплатен обяд на уязвими граждани с увреждания, с минимални доходи или липса на доход. Социалната услуга се предоставя от повече от 20 години. Финансирането се осигурява по програма на Министерство на труда и социалната политика – Фонд „Социална закрила”. В момента от услугата се ползват 351 човека в 12 обществени трапезарии на територията на страната. Тя включва безплатна храна за обяд (супа, основно ястие, хляб и поне веднъж в седмицата десерт).

Обществените трапезарии се организират в ресторанти, столове, клубове, отговарящи на санитарно-хигиенните изисквания. В част от трапезариите си партнираме с Домашните социални патронажи, за да може трудноподвижните лица да получават храната си у дома. Стриктно се спазват всички хигиенни и дезинфекционни режими, съгласно изготвения от Регионалните здравни инспекции (РЗИ) алгоритъм за дезинфекционни мероприятия в обекти с обществено предназначение в условия на епидемично разпространение на COVID-19.

Дейностите по социалната програма се осъществяват със съдействието на Регионалните съвети на КНСБ и Дирекциите „Социално подпомагане” в съответните региони.